wtorek, 27 maja 2014

Dziś na obiad...

...zupa z młodej cukinii.
Czuję się w obowiązku podzielić tym przepisem, bo to naprawdę pyszne danie i zdrowe.
Kupiłam 10 młodych cukinii (one są jasnozielone i mają długość około 10 cm). Pokroiłam na małe kawałki i dodałam do lekko podsmażonej na oleju posiekanej połówki cebuli. Dodałam do tego trochę pieprzu, tymianku i suszonej kolendry, po czym wszystko razem krótko smażyłam, mieszając co chwilę. Zalałam to potem wodą (pół litra lub trochę więcej) z dodatkiem 1/2 kostki bulionu warzywnego (na pewno lepszy byłby własnej roboty, ale akurat nie chciało mi się tego robić). Po 10 minutach zmiksowałam wszystko, dodałam trochę soli, jeszcze trochę pieprzu i gotowe. W misce posypałam zupę natką pietruszki a jako dodatek miałam grzankę z bagietki z masłem. Dla mnie po prostu pycha!
Widziałam na straganach, że można kupić tez żółtą cukinię - ciekawe, czy smakuje podobnie? Muszę wypróbować przy okazji.



1 komentarz:

  1. Moje dzieci oczywiście nawet nie chcialy spróbować tej zupy, no bo taka zielona...

    OdpowiedzUsuń