czwartek, 16 czerwca 2016

Pyszne co nieco

Ostatnio wypróbowałam przepis na muffiny, który znalazłam przypadkiem w internecie. Podzielę się nim tutaj, bo jest bardzo prosty i łatwy a efekt wspaniały.
Oryginalny przepis znajduje się tu.


Muffiny bananowo-czekoladowe

Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany (takie, co są już całe brązowe)
125 ml oleju roślinnego
2 duże jajka
225 g mąki
100 g jasngo brązowego cukru
3 łyżki kakao dobrej jakości
1 łyżeczka sody

Banany rozgniatamy widelcem. Wciąż "ciapciając" dodajemy kolejno olej, jajka i cukier. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z kakao i sodą, po czym te suche składniki dodajemy do mikstury bananowej. Wszystko razem mieszamy widelcem ( naprawdę nie potrzeba miksera) i wykładamy łyżką do formy do muffinek wyłożonej papilotkami z papieru, lub pojedynczych foremek silikonowych. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Moim zdaniem są przepyszne. Minimum wysiłku i maksimum przyjemności. Polecam!!!


3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie przepisy - wypróbuję jak najszybciej :-)
    Pozdrawiam,
    Róża

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Takie co robi się w kilka minut i bez miksera... A przy okazji same zdrowe składniki. Pozdrawiam cała w nerwach po meczu... Olek oglądał na żywo w Paryżu, na następny jedziemy wszyscy czworo.

      Usuń
  2. Już dzisiaj jadę po pracy po składniki i jutro zrobię :-) Miłego oglądania kolejnego meczu ! Co na żywo to na żywo ! Na pewno będą ogromne emocje.

    OdpowiedzUsuń