Ostatnio wypróbowałam przepis na muffiny, który znalazłam przypadkiem w internecie. Podzielę się nim tutaj, bo jest bardzo prosty i łatwy a efekt wspaniały.
Oryginalny przepis znajduje się tu.
Muffiny bananowo-czekoladowe
Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany (takie, co są już całe brązowe)
125 ml oleju roślinnego
2 duże jajka
225 g mąki
100 g jasngo brązowego cukru
3 łyżki kakao dobrej jakości
1 łyżeczka sody
Banany rozgniatamy widelcem. Wciąż "ciapciając" dodajemy kolejno olej, jajka i cukier. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z kakao i sodą, po czym te suche składniki dodajemy do mikstury bananowej. Wszystko razem mieszamy widelcem ( naprawdę nie potrzeba miksera) i wykładamy łyżką do formy do muffinek wyłożonej papilotkami z papieru, lub pojedynczych foremek silikonowych. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Moim zdaniem są przepyszne. Minimum wysiłku i maksimum przyjemności. Polecam!!!
Uwielbiam takie przepisy - wypróbuję jak najszybciej :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Róża
Ja też! Takie co robi się w kilka minut i bez miksera... A przy okazji same zdrowe składniki. Pozdrawiam cała w nerwach po meczu... Olek oglądał na żywo w Paryżu, na następny jedziemy wszyscy czworo.
UsuńJuż dzisiaj jadę po pracy po składniki i jutro zrobię :-) Miłego oglądania kolejnego meczu ! Co na żywo to na żywo ! Na pewno będą ogromne emocje.
OdpowiedzUsuń